Dieta / catering

Dieta dla cukrzyka

Osoby chore na cukrzycę muszą przykładać szczególnie dużą wagę do diety. Może ona w znaczący sposób wpłynąć na komfort życia chorego. Przy prawidłowo dopasowanym jadłospisie, cukrzycy mogą liczyć na:

  • unormowanie glikemii,
  • zapewnieniu równomiernego i wyważonego dopływu energii,
  • dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Typy cukrzycy

  • cukrzyca typu 1 – wywoływana przez proces immunologiczny. Przebieg choroby oznacza całkowite uszkodzenie komórek trzustki, które odpowiedzialne są za produkcję insuliny.
  • cukrzyca typu 2 – najbardziej popularny typ cukrzycy. Choruje na nią około 80% chorych. Typ te oznacza zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę oraz zaburzenie wydzielania insuliny przez trzustkę.
  • cukrzyca ciężarnych – choroba ta dosięga około 4% wszystkich kobiet w ciąży z czego ponad 30% w przyszłości zaczyna chorować na cukrzycę typu 2.
  • cukrzyca wtórna – tak jak w przypadku CT1 i CT2, głównym objawem jest podwyższony poziom glukozy we krwi. Nie jest to powszechna choroba i cechuje się tymi samymi dolegliwościami co dwa pierwsze typy cukrzycy.

Co jeść jak ma się cukrzycę

1. Masa ciała powinna być zredukowana do BMI poniżej 25.

Proces odchudzania powinie być wprowadzany stopniowo, tak by nie stosować głodówek i nie dopuścić do efektu jojo.

2. Jadłospis bogaty w makroskładniki.

Przy diecie dla cukrzyków, najważniejsza jest jakość spożywanych węglowodanów. Powinny być one złożone oraz pochodzić z produktów nieprzetworzonych. Cukrzycy muszą pamiętać, by nie używać cukru, lecz zastępować go słodzikami np. erytrolem lub ksylitolem.

3.  Systematyczna aktywność fizyczna.

Niezależnie od tego, czy jesteśmy chorzy na cukrzycę, ważna jest regularna aktywność fizyczna, nawet w postaci 30 minutowego spaceru każdego dnia.

4. Unikanie produktów przetworzonych

Dieta dla cukrzyka powinna być uboga w sole, cukry u tłuszcze nasycone. Chorujący musi pamiętać, by zrezygnować z: fast foodów, słodyczy, napoi słodzonych oraz dużych ilości tłustych produktów mlecznych i mięsnych.

5. Warzywa i owoce podstawą diety

Prawidłowo dobrana dieta dla osoby chorującej na cukrzycę powinna zawierać około 5 porcji (700g) różnego rodzaju warzyw i owoców. Szczególnie poleca się te z niską zawartością cukru – maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki, borówki i jagody.

Na cukrzycę może zachorować każdy, dlatego szczególnie ważne jest badanie się oraz dbanie o to, by produkty przez nas spożywane nie doprowadziły do rozwoju choroby.