Nie ma bardziej tradycyjnego i chętniej stosowanego elementu obiadu w polskiej kuchni niż ziemniaki. Jak się jednak okazuje, pomimo tak dużej popularności, nadal często zadawanym pytaniem jest, jak ugotować ziemniaki. O czym zatem trzeba pamiętać podczas wykonywania tej, tylko z pozoru bardzo łatwej czynności? A może osoby doświadczone w kuchni popełniają jakieś błędy, których można się pozbyć?
Prawidłowe obieranie ziemniaków
Zanim przejdzie się do gotowania ziemniaków, najpierw trzeba je w odpowiedni sposób obrać. Odpowiedni sposób obrania ziemniaków, jest bardzo ważny, ponieważ tylko to gwarantuje zachowanie przez nie możliwe najwięcej wartości odżywnych. Żeby tak się stało, pamiętać trzeba o tym, żeby obrać ziemniaki w możliwie jak najcieńszy sposób. Jest to bardzo ważne, ponieważ to właśnie w niewielkiej odległości od skórki znajduje się najwięcej wartości odżywczych w ziemniakach. Bardzo polecane jest zastosowanie do obierania specjalnej obieraczki, która pozwoli wykonać to nie tylko dobrze, lecz po prostu szybko i bezpiecznie. Bardzo ważne jest również to, aby obrane ziemniaki przechowywać w wodzie, co pozwoli zachować ich ładny i estetyczny wygląd.

Gotowanie ziemniaków
Często popełnianym błędem jest wstawianie ziemniaków do gotowania w zimnej wodzie. Psuje to nieco ich smak, lecz dodatkowo wpływa na pozbywanie się wartości odżywczych. Poprawną techniką jest wrzucanie ziemniaków do wrzącej, posolonej wcześniej wody. Dzięki temu na ziemniaku tworzy się cienka warstwa ściętej skrobi, która pozwala zachować wszystko, co najlepsze w ziemniaku.
Bardzo ważnym pytaniem jest to, ile czasu powinno się gotować ziemniaki. Na ogół przyjmuje się, że ziemniaki nie powinny gotować się dłużej niż 20 minut, ponieważ dłuższy czas w wodzie naraża je na stratę wartości odżywczych i smaku. Żeby nieco przyspieszyć czas gotowania się ziemniaków, poleca się zastosowanie większego garnka, dzięki czemu uzyskuje się większą przestrzeń na parę pod przykrywką, która przyśpiesza proces gotowania.
Gotowanie ziemniaków nie jest najtrudniejszym zadaniem w kuchni, lecz mimo wszystko wymaga sporo uwagi. Warto ją poświęcić, ponieważ dzięki temu zyska się naprawdę pyszny dodatek do wielu potraw.