Ostatnio coraz częściej słyszy się o bardzo popularnej i wygodnej diecie pudełkowej. To, co niegdyś było domeną celebrytów lub ludzi pięknych, sławnych i bogatych staje się coraz bardziej powszechne wśród pracowników biur, korporacji, a nawet freelancerów. Wielu ludzi, zwłaszcza mocno zapracowanych, bardzo chwali sobie ten rodzaj usługi. Chcąc dbać o skład swoich posiłków, o ich odpowiednią kaloryczność i jakość, jednocześnie nie chcąc spędzać dużej ilości czasu w kuchni, warto zdecydować się na taką usługę. Ale czym właściwie jest dieta pudełkowa?
Catering dietetyczny – co to takiego?
Catering w boxach, bo pod taką nazwą także jest znany, to usługa polegająca na dostarczaniu gotowych, zbilansowanych posiłków do domu klienta lub do miejsca pracy. O ilości posiłków klient może zadecydować sam, wobec czego można wybrać najczęściej od dwóch do pięciu posiłków dziennie. Zestawy mają różną kaloryczność, w zależności od potrzeb klienta. Mogą to być dania niskotłuszczowe, wysokobiałkowe lub przeznaczone dla osób chcących zredukować wagę. Klienci, którym szczególnie zależy na wysokokalorycznej diecie dostosowanej do intensywnych treningów i aktywnego trybu życia mogą liczyć na specjalistyczne zestawy z dietą treningową, obfitującą w składniki niezbędne dla osób intensywnie ćwiczących.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze cateringu?
Przy wyborze cateringu dietetycznego szczególną uwagę należy zwrócić na to, czy firma zatrudnia certyfikowanego dietetyka. Często w ofertach pojawiają się opcje zarówno wegańskie, jak i odpowiednie dla diabetyków lub osób na diecie bezglutenowej, dlatego przed podjęciem decyzji o tym, na jaki catering dietetyczny się decyduje, bezwzględnie należy upewnić się o odpowiedniej kaloryczności i składzie oferowanych posiłków. Dodatkowo istotnym aspektem jest pakowanie dań. Profesjonalna firma cateringowa powinna zapewnić szczelne, hermetyczne pudełka i odpowiednią technologię pakowania, aby dostarczone jedzenie było świeże i najwyższej jakości. Warto posiłkować się opiniami innych, którzy skorzystali już z usług danej firmy, oraz początkowo zamówić zestaw próbny, zanim podejmie się decyzję o miesięcznej lub długoterminowej subskrypcji. Na tę bowiem warto się zdecydować, ponieważ ceny posiłków w przypadku długotrwałej współpracy z firmą są zdecydowanie niższe.
Zalety cateringu dietetycznego
Główną zaletą korzystania z firm cateringowych jest oszczędność czasu, zarówno jeśli chodzi o gotowanie i przygotowywanie posiłków, jak i ewentualne wychodzenie z domu lub z pracy. Po umówieniu z firmą godzin dostawy można mieć pewność, iż pudełka dostarczane będą o stałych porach, dzięki czemu również łatwiej jest utrzymać regularność w przyjmowaniu posiłków. Dodatkowym atutem są diety specjalistyczne, dzięki czemu chcąc zredukować wagę lub jeść bezglutenowo nie ma potrzeby zagłębiania się w skomplikowane przepisy kulinarne lub zastanawiania się nad składem kupowanych posiłków, ponieważ specjalnie przygotowane dania zostaną dostosowane do naszych potrzeb.
Przykładowe menu cateringu pudełkowego
Przykładowym śniadaniem w diecie pudełkowej trzydaniowej o uśrednionej kaloryczności może być omlet z fetą, szpinakiem i papryką z koktajlem owocowym. Na obiad może to być grillowany dorsz bałtycki z puree z batata i sałatką wiosenną. W ramach kolacji można otrzymać ciemne pieczywo z jajkiem i awokado oraz autorskim sosem, z dodatkiem pomidorów z mozzarellą i świeżą bazylią.