Lista produktów, których powinna unikać kobieta w ciąży jest znana niemal każdemu. Na pierwszym miejscu obok alkoholu i wszelkiego rodzaju używek znaleźć można surowe owoce morza oraz nadmiar kofeiny. Jednak co z rzeczami wpływającymi pozytywnie na kobietę i płód? Przede wszystkim jedzenie spożywane przez kobietę w ciąży powinno być bogate w witaminy i składniki odżywcze, których niedobór można odczuwać podczas 9 miesięcy. Co za tem powinno znaleźć się w jadłospisie każdej kobiety w ciąży?
Co jeść w czasie ciąży
Jednym z podstawowych składników w diecie kobiet w ciąży powinna być fasola. Już jedna szklanka ugotowanego ziarna zapewni nam w ciąży 5,5 miligramów żelaza z zalecanych 27. Oprócz tego wszystkie witaminy, składniki odżywcze oraz mineralne wchłaniają się znacznie lepiej z roślin strączkowych niż z suplementów. Jeśli doskwierają Ci wzdęcia po zjedzeniu fasoli przed spożyciem namaczaj ją całą noc w zimnej wodzie.
Kolejnym produktem bogatym w żelazo jest wołowina. Dla kobiet w ciąży poleca się mało tłuste części, w której znajduje się łatwo przyswajalne białko. Chcąc uzupełnić żelazo oraz kwas foliowy kobiety w stanie błogosławionym powinny w swoich posiłkach mieć produkty pełnoziarniste.
Wołowina to nie jedyne mięso dobre dla kobiet w ciąży. Oprócz niej poleca się spożywanie mięsa z indyka i kurczaka. Oba te produkty są bogate w białko oraz całkiem sporą masę składników odżywczych.
Co jeszcze powinno znaleźć się w diecie:
- łosoś,
- jaja,
- szpinak,
- pomarańcze,
- jogurt,
- sery,
- szparagi,
- tofu,
- migdały,
- brązowy ryż.