Fit

Nocna owsianka

Kiedy wstajesz rano nie masz czasu na wykwintne śniadanie, którymi nie powstydziłaby się pochwalić nawet Magda Gessler? Jednak mimo wszystko zależy Ci na smacznym i przede wszystkim pożywnym posiłku? W takim razie wybierz nocną owsiankę, dzięki której już od rana dostarczysz swojemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Jedyne co musisz zrobić to znaleźć chwilę czasu wieczorem by połączyć wszystkie składniki. Nie wierzysz, że to możliwe? Spróbuj jednego z przepisów na lekką i smaczną owsiankę nocną.

Jak zrobić nocną owsiankę

Jedna z porcji proponowanych przez nas owsianek dostarcza około 325 kalorii i co najlepsze – mniej niż 13 gram cukru! Znajdziemy w niej:

  • 9 gramów błonnika pokarmowego,
  • 12 gramów białka,
  • 47 gramów węglowodanów,
  • witaminę A i C,
  • sód,
  • potas,
  • wapno.

Przepisy na owsiankę nocną

Szarlotkowa owsianka

Marzy Ci się zdrowa owsianka o smaku ulubionego ciasta – szarlotki? Proszę bardzo! O to bardzo prosty przepis, dzięki któremu w ciągu 5 minut przygotujesz smaczny posiłek. Będziesz mógł go zjeść na zimno i na ciepło. Owsianka podgrzana w piekarniku lub kuchence mikrofalowej smakuje fenomenalnie.

Składniki

  • ½ szklanki płatków owsianych (osoby z nietolerancją glutenu używają płatków bezglutenowych),
  • 1 łyżka nasion chia,
  • ½ szklanki waniliowego mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ jabłka (trzeba je pokroić),
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki owsianki oprócz orzechów, wlewamy oraz wrzucamy do naczynia – może to być miseczka lub słoik. Umieszczamy je w lodówce, gdzie powinno stać całą noc. Rano, po wstaniu, mieszamy całość, a na wierzch sypiemy posiekane orzechy. I tyle – przepyszna i smaczna owsianka – gotowa.

Czekoladowo – kokosowa owsianka

Owsianka z czekoladą, wiórkami kokosowymi oraz migdałami jest w stanie dostarczyć nam nawet 350 kalorii. Jedna porcja zawiera, aż 8 gram błonnika, 45 gram węglowodanów oraz 13 gram białka. Oprócz tego jest cennym źródłem witaminy A i takich składników mineralnych jak: wapno, żelazo i potas. Takie śniadanie z pewnością sprawi, że nawet największy śpioch wstanie, by je spróbować.

Lista składników (na jedną porcję):

  • ½ szklanki płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • 2/3 szklanki niesłodzonego mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżka posiekanego niesłodzonego kokosa,
  • 1 łyżka migdałów,
  • 1 łyżka wiórków czekoladowych.

Sposób przygotowania:

Składniki umieść w słoiku zgodnie z kolejnością jaka jest podana na liście. Naczynie włóż do lodówki na całą noc. Z rana wymieszaj produkty i ciesz się pyszną owsianką na zimno lub ciepło.

Owsianka o smaku masła orzechowego

Jesteś fanem masła orzechowego i mógłbyś je jeść niemal codziennie? W takim razie szybko zapisuj w jaki sposób przygotować jedną z najpyszniejszych owsianek na świecie! Jedna taka porcja jest bogata w wapno oraz żelazo. Nasza orzechowa owsianka to źródło przede wszystkim błonnika pokarmowego, ponad 15 gram białka i 40 gram węglowodanów. W dodatku posiada zaledwie 14 gram cukru. Czy może być coś lepszego od słodkiego śniadania, które nie tuczy?

Lista składników (na jedną porcję):

  • ½ szklanki płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • ½ szklanki niesłodzonego mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka posiekanych orzeszków ziemnych,
  • 1 łyżka wiórek czekoladowych.

Sposób przygotowania:

Pamiętaj, by zachować odpowiednią kolejność podczas dodawania poszczególnych warstw w swojej nocnej owsiance. A idzie ona tak: płatki owsiane, nasiona chia, mleko sojowe, syrop klonowy. Następnie dodajemy masło orzechowe. Kiedy całość jest gotowa wsadzamy naczynie do lodówki na całą noc. Podczas śniadania wymieszaj orzeszki oraz wiórki czekoladowe z powstałą masą.

Jak widzisz nocne owsianki wcale nie muszą być nudne i możesz łączyć ją ze swoimi ulubionymi dodatkami. Pamiętaj, jednak by nie przesadzić, ponieważ zamiast pożywnego i zdrowego śniadania, zjesz po raz kolejny bezwartościowy posiłek.