Fit

Czas na smaczną kukurydzę

Kolby kukurydzy są powszechnie dostępne w Polsce, ale znacznie rzadziej spożywamy je właśnie w takiej naturalnej postaci. Częściej sięgamy po produkty kukurydziane typu płatki czy popcorn. Warto jednak zrobić sobie smaczne danie właśnie z takiej kolby kukurydzy, która jest wręcz wyborna. Można przygotować ją na różne sposoby, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Dla jednych najsmaczniejsza będzie kolba kukurydzy z wody, dla drugiego z piekarnika a dla jeszcze innych taka grillowana. Tak naprawdę to warto spróbować ją w każdym wydaniu.

Jak gotować kukurydzę, aby była smaczna?

Pierwszym krokiem jest zakup kolb kukurydzy, które powinny być jasnożółte i miękkie. Następnym krokiem jest obranie ich z liści i umycie. Pozbyć trzeba się nie tylko liści, ale też wszystkich włosków. Przed gotowaniem zaleca się potrzymać kolby w wodzie na co najmniej kilka godzin. Jeśli chcemy ugotować kukurydzę w wodzie, to zaczynamy od zagotowania wody w garnku z mlekiem i cukrem. Wrzucamy kolby na kwadrans do wrzątku i gotujemy do miękkości. Na koniec odsączamy z wody, solimy i polewamy masłem. Alternatywą dla gotowaniu kukurydzy w rondlu jest gotowanie na parze. Wystarczy dziesięć minut i już mamy gotowy smakołyk. Do przygotowania smacznego dania można posłużyć się także mikrofalówką. Należy w tym celu ułożyć kolby kukurydzy w naczyniu do gotowania w mikrofali, dolać trzy łyżki wody i gotować przez pięć minut na najwyższej mocy.

Kukurydzę można też zrobić w piekarniku. W tym wydaniu dla większości osób wydaje się być najsmaczniejsza. Pieczona kukurydza jest bardzo cenionym rarytasem w Meksyku. W miarę możliwości warto zrobić ją w wersji nieobranej z liśćmi. Inną opcją jest zawinięcie kolby w folię i włożenie jej do piekarnika. Nie należy jednak przesadzać z temperaturą. Wystarczy taka poniżej 180 st. C. Kolby kukurydzy pieczemy przez 45 minut, aż do zmięknięcia. Upieczoną kukurydzę warto jest posmarować masłem, posypać serem i przyprawić czymś ostrym. Kolby kukurydzy można też grillować w wersji surowej lub wstępnie ugotowanej.