Fit

Co powinna jeść matka karmiąca

Decydując się na karmienie piersią, przyszła matka powinna zdawać sobie sprawę z tego co powinna jeść, a czego raczej unikać. Pokarm przez nią spożywany wpływa na prawidłowy rozwój dziecka, dlatego też jej posiłki powinny być pełnowartościowe i zapewniające dobre samopoczucie. Co w takim przypadku należy wprowadzić do diety matki karmiącej?

Dieta matki karmiącej

Decydując się na karmienie dziecka piersią, przyszła mama musi szczególnie zadbać o swoje menu, by zapewnić zarówno sobie jak i maleństwu energię i odporność. W ciąży wiele kobiet mówi, że je za dwoje i ten schemat powinien utrzymać się również po urodzeniu dziecka. Kaloryczność młodej mamy musi być wyższa niż na codzień, tym bardziej, że dzienne zapotrzebowanie kaloryczne noworodka wynosi od 300 do 700 kalorii. Lekarze dietetycy uważają, że zapotrzebowanie kaloryczne należy zwiększyć o 500 kcal na dobę.

Wraz z ciążą i porodem, organizm matki potrzebuje większą liczbę poszczególnych składników mineralnych i odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania zarówno organizmu dziecka jak i matki. Świetnym przykładem jest na to zapotrzebowanie na białko, które przed ciążą wynosi około 79-90 gram na dzień, natomiast w trakcie karmienia ciążą – 110 gram. W przypadku tłuszczów, dobrze jest wzbogacić dietę o nienasycone kwasy tłuszczowe.

Alergeny pokarmowe

Uczulenia na poszczególne pokarmy występują zarówno u dorosłych, jak i u małych dzieci. I chociaż wydawałoby się, że zdrowym podejściem będzie wykluczenie wszelkiego rodzaju alergenów pokarmowych z diety, jednak według specjalistów – wyeliminowanie alergenów nie będzie wpływać na pojawienie się alergii u dziecka. Nie wykluczajmy z diety matki zdrowych produktów, jeśli nie ma ku temu racjonalnych pobudek. Są jednak produkty, których spożywanie warto ograniczyć:

  • nasycone kwasy tłuszczowe,
  • cukier,
  • żywność bogata w konserwanty, barwniki i chemiczne dodatki.

Produkty alergizujące a karmienie piersią

Jakie produkty najczęściej wpływają na pojawienie się objawów alergii wśród noworodków? Czy należy je wyeliminować, nawet jeśli dziecko nie ma żadnego uczulenia? W tym przypadku lepiej chuchać na zimne i wprowadzać poszczególne produkty do diety stopniowo, tak by móc nadzorować objawy alergii. Do najsilniej uczulających produktów w diecie matki zaliczyć można:

  • orzechy,
  • owoce jagodowe,
  • czekoladę,
  • kakao,
  • białko krowiego mleka.

Oczywiście alergię mogą wywoływać również całkiem inne produkty, dlatego też rozszerzanie diety o nowe składniki powinno być stopniowe; najlepiej robić to po jednym składniku. I przez okres około 3 dni obserwować reakcję maluszka. Czasami produkty, które spożywa matka mogą wywoływać u dziecka stany zapalne skóry, takie jak chociażby AZS.

Co jeść w ciąży

Przede wszystkim posiłki spożywane przez matkę karmiącą muszą być urozmaicone i zdrowe! Jeśli chcesz, by Twoje dziecko odżywiało się zdrowo już od pierwszych dni po porodzie, wprowadź kilka zasad, które z pewnością sprawią, że zarówno Twoje samopoczucie, jak i maluszka będzie jak najbardziej pozytywne.

  • Dieta powinna bazować na produktach z różnych grup spożywczych.
  • Jak w przypadku każdej diety, w jadłospisie powinno znaleźć się około 4-5 mniejszych posiłków, w tym również owoce i warzywa.
  • Owoce i warzywa powinny być nieprzetworzone.
  • Pić około 1,5 litra wody niegazowane, a przy okazji sięgać po soki warzywne, owocowe oraz zieloną herbatę.
  • Kobieta w ciąży powinna jeść chude mięso, ryby, pszenne i pełnoziarniste produkty, kasze, makarony, pieczywo, jaja, nasiona, nabiał, rośliny strączkowe oraz tłuszcze roślinne w ograniczonych ilościach.

Jakich produktów unikać w ciąży

Dieta matki karmiącej, nie jest dietą restrykcyjną, jednak wymaga szczególnej uwagi, ponieważ wartości odżywcze przez nas dostarczane muszą sprawić, by oba organizmy funkcjonowały jak najlepiej. Oprócz produktów, które należy wprowadzić do swojej diety, warto wiedzieć, które z nich należy stanowczą usunąć.

  • Alkohol.
  • Kawa.
  • Spożywanie surowych ryb, jaj, czy mięsa.
  • Niepasteryzowane mleko.
  • Sery pleśniowe.
  • Warzywa strączkowe.
  • Warzywa wzdymające.
  • Fast foody oraz słodycze.