Fit

Jak zrobić pyszne fit brownie?

Nawet słodycze mogą być zdrowe, jeżeli zostaną przygotowane samodzielnie i z odpowiednio dobranych składników. Coraz większą furorę robią wypieki pozbawione cukru, w których za charakterystyczną słodycz odpowiadają inne dodatki. Na szczególną uwagę zasługuje mocno czekoladowe fit brownie, którego podstawą są banany i czerwona fasola. Jak zrobić ten przysmak?

Składniki do fit brownie

Brownie najlepiej zrobić w niewielkiej keksówce. Ciasto nie rośnie znaczenie, dlatego w większym pojemniku da się przygotować nawet dwie porcje. Niezbędne składniki to:

– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 banan
– 2 jaja
– 1,5 łyżki kakao
– 1,5 łyżki oleju kokosowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki ksylitolu 

Nie można zapomnieć również o polewie. Do jej wykonania potrzeba:

– 1,5 łyżki wody
– 1,5 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżkę miodu
– 1 łyżkę kakao 

Podstawą wypieku jest jedna puszka czerwonej fasoli, co po odsączeniu daje ok. 240 g produktu. Fasolę należy przepłukać na sitku, pod ciepłą wodą bieżącą. Trzeba robić to dokładnie i porządnie, przez przynajmniej 30-40 sekund. W przeciwnym wypadku, ciasto może się nie udać. 

Przygotowanie fit brownie 

Zrobienie fit brownie jest proste i nieskomplikowane. Po opłukaniu fasoli, należy zblendować pozostałe składniki. Uzyskana masa powinna być gładka, dzięki czemu gotowe ciasto nie będzie się łamało. Najlepiej blendować je przez ok. 5-7 minut. Pieczenie fit brownie powinno się odbywać w temperaturze 180 st. Celjusza. Z grzałkami góra i dół oraz bez termoobiegu, w zależności od piekarnika przez 45-50 minut. W tym casie przygotować można polewę, po prostu mieszając poszczególne składniki. Jeżeli miód uległ krystalizacji, trzeba go delikatnie rozpuścić. Wystarczy przełożyć łyżkę do szklanki, przez chwilę przetrzymując ją w ciepłej wodzie lub mikrofali. Podobnie postąpić można z zastygniętym olejem kokosowym. 

Dekorowanie ciasta

Kiedy brownie przestygnie, należy udekorować je przygotowaną wcześniej polewą. Następnie wystarczy włożyć ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Całość można ewentualnie posypać zmielonym ksylitolem. Gotowe fit brownie ma mocno czekoladowy smak, rozpływa się w ustach i jest niezwykle lekkie. Obecność czerwonej fasoli jest praktycznie niewyczuwalna. Dodatkową zaletą jest brak mąki pszennej, co ma duże znaczenie dla osób poszukujących produktów bezglutenowych. Kawałek ciasta takiego to zaledwie 123 kcal. Dostarcza 14,4 g węglowodanów, 5,9 g tłuszczy i 4,8 g białka. Stanowi dzięki temu bardzo dobrą alternatywę dla słodyczy ze sklepu.