Fit

Najzdrowsze lody

Choć lody nie są traktowane jako zdrowe desery (podobnie jak większość przysmaków), niemniej pośród różnych ich rodzajów możemy wyodrębnić również te zdrowsze od innych. Po jakie powinno się sięgnąć, kiedy dba się o dobrą kondycję i samopoczucie?

Lody naturalne i lody przemysłowe

Od kilku czy nawet kilkunastu lat obserwujemy pewien pozytywny trend żywieniowy. Otóż konsumenci zwracają większą uwagę na to, co spożywają. Wiedzą bowiem, że wpływa to na ich kondycję oraz samopoczucie. Dlatego też coraz częściej sprawdzają skład produktów spożywczych. Dostosowują się do tego niektórzy producenci pożywienia, którzy proponują klientom coraz zdrowszą żywność. Odnosi się to również do wytwórców lodów. Często spotykamy się w miastach czy miasteczkach z lodziarniami i kawiarniami, w których serwuje się lody naturalne. Rzecz jasna, nie zawsze jest to zgodne z prawdą, ale w wielu przypadkach rzeczywiście smakosze lodowych deserów otrzymują naturalny przysmak. 

Lody naturalne

Zgodnie z definicją nie mogą one zawierać sztucznych składników. Zatem wytwarzane są wyłącznie z organicznych substancji, czyli mleka, cukru oraz soków, pulp owocowych czy bakalii. Istotne jest też to, że wykorzystuje się do tego świeże produkty, które często sprowadzane są z miejsc, w których są uprawiane od wielu pokoleń. Lody takie produkowane są metodami rzemieślniczymi, co nie znaczy, że nie pozyskuje się ich w większych ilościach w hurtowniach lodów. Dziś bowiem do wytwarzania lodów używa się nowoczesnych laboratoriów, w których pracują specjaliści.

Lody przemysłowe

Co natomiast charakteryzuje lody przemysłowe? Są przeważnie tańsze niż te naturalne, bo też koszt ich wyprodukowania jest mniejszy. Zawierają konserwanty, barwniki, substancje zapachowe oraz inne sztuczne składniki. Prawdziwe owoce zastępują aromaty. Poza tym mają w sobie więcej powietrza niż naturalne produkty, przez co też są lżejsze. Można więc powiedzieć, że większa zawartość lodów jest zdecydowanie w lodach naturalnych.