Fit

Jedz jajka ze smakiem i na zdrowie

Nie ma jednoznacznych dowodów na związek pomiędzy spożyciem jaj a zapadalnością na choroby układu sercowo-naczyniowego, więc jeżeli lubisz jajka, to sobie ich nie odmawiaj. Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i wielu minerałów. Zawierają też bezcenną dla seniorów luteinę i zeaksantynę, które chronią przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Można je podawać na wiele sposobów, pamiętając zawsze, że im krócej gotowane, tym lżejsze dla żołądka.

JAJKA NA MIĘKKO

Żółtko jajka ugotowanego na miękko powinno pozostać płynne. Aby ta sztuka się udała, wystarczy przypilnować zegarka. Jak się do tego zabrać? Włóż jajka za pomocą łyżki, ale tak, aby ich nie potłuc, do gotującej się wody i trzymaj na ogniu 3,5 min jajka małe, 4 min średnie, 5 min duże. Po wyjęciu z garnka włóż do zimnej wody i gotowe!

JAJKO W KOSZULCE

Jajko w koszulce to nic innego jak jajko ma miękko, ale ugotowane bez skorupki. Zagotuj wodę i zmniejsz ogień. Jajko wbij do naczynia, na przykład miseczki, uważając, by nie rozlać żółtka. Wylej jajko z naczynia do wrzącej wody i poczekaj 3 min, czyli aż do ścięcia białka. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz. Prawidłowo ugotowane jajko w koszulce zachowuje płynne żółtko. W wielu przepisach zaleca się dodanie do wody octu, ale po pierwsze zmienia to smak jajka, a po drugie nie jest konieczne.

JAJKA NA PÓŁTWARDO, CZYLI MOLLET

Jak gotować jajka mollet? Tak samo, jak jajka na miękko, tylko dłużej, bo około 6 minut. Idealnie ugotowane posiadają dobrze ścięte białko i delikatne żółtko, które właśnie zaczyna się ścinać.

JAJKA NA TWARDO

Tu nie ma żadnej filozofii, bo aby przygotować jajka na twardo, należy je włożyć do garnka z zimną wodą i gotować 8 do 10 min. Przegotowane robią się gumowate i tracą nie tylko na smaku, ale i wartościach odżywczych.

Na koniec małą uwaga – jajko jajku nierówne, a ich smak zależy od warunków, w jakich trzymane są kury, i od sposobu ich karmienia. Kupując jajka w sklepie, warto zwrócić uwagę na oznaczenia na skorupce jajka, które zawierają informację o sposobie chowu kur:

0 – jaja z chowu ekologicznego
1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
2 – jaja z chowu ściółkowego
3 – jaja z chowu klatkowego