Fit

Fit ciasto na święta

Kiedy zbliżają się święta, radość na myśl o czasie spędzonym z bliskimi przy dobrym jedzeniu, miesza się z obawą o sylwetkę. Czy przy okazji świąt naprawdę musisz utyć? Otóż nie. Nie musisz sobie też odmawiać kawałka ciasta, o ile jest to ciasto lekkie i stosunkowo mało kaloryczne. 

Fit Ciasta świąteczne – co nas najbardziej tuczy

Co najbardziej tuczy? Które z ciast świątecznych są największymi wrogami naszej smukłej sylwetki? 
Zdecydowanie należy wskazać na ciasta z kremem na bazie masła lub utwardzanych tłuszczów roślinnych. Smaczną i dietetyczną alternatywą jest ciasto z masą na bazie jogurtu, takie jak popularny w niektórych regionach „szarpaniec”.

„Szarpaniec” truskawkowy – FIT ciasto na święta

Do przygotowania tego niezwykle prostego ciasta potrzebować będziemy:

Na biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki mąki tortowej
¼ szklanki maki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
opcjonalnie – cukier waniliowy

Na przełożenie:

2 galaretki truskawkowe
1 galaretkę cytrynową 
2 jogurty 0,4l o smaku truskawkowym 
truskawki mrożone

Sposób przygotowania

Białka dokładnie oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na najwyższych obrotach do momentu, aż powstanie bardzo sztywna piana. Potem nie przerywając ubijania, dodajemy stopniowo cukier. Wszystko razem ubijamy, aż cukier się rozpuści (dobrze jest wybrać drobny cukier do pieczenia). Kiedy powstanie gładka beza, wciąż ubijając na wysokich obrotach dodajemy po 1 żółtku, a potem, już na najmniejszych mieszamy wszystko razem z przesianą mąka.

Temperatura pieczenia

Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. 
Studzimy biszkopt i w tym czasie zajmujemy się masą jogurtową. Obie truskawkowe galaretki mieszamy w mniej więcej połowie szklanki wody i studzimy, a następnie miksujemy je z jogurtem. 
Biszkopt wydrążamy przy pomocy łyżki po przednim nacięciu wierzchu jakieś 2 cm od ścianek tortownicy. Pa dnie pozostawiamy też około 3 cm ciasta. W wydrążenie wylewamy masę tuż przed ścięciem, topimy w niej kawałki ciasta z wydrążenia i rozmrożone, odsączone truskawki – kilka sztuk wystarczy. Kiedy masa się zetnie, na wierzchu układamy warstwę z połówek owoców i zalewamy galaretką. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu. 

To ciasto można oczywiście wykonywać w innym owocowym wariancie. Można też z powodzeniem użyć jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu, co sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej FIT.