Fit

Fit kurczak z curry

Zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa odchudzania. Jeśli zależy ci na zgubieniu kilku dodatkowych kilogramów nie zamęczaj się katorżniczymi ćwiczeniami i głodówką, bo w ten sposób zniszczysz swój organizm. Obecnie wiele osób stara się pokazać pozytywne efekty prowadzenia zdrowego trybu życia. Co zatem powinieneś jeść, jeśli chcesz utrzymać odpowiednią wagę? Przede wszystkim wartościowe posiłki! Staraj się dobierać produkty tak, by dzienne zapotrzebowanie kaloryczne odpowiadało twojemu wiekowi, posturze i trybie życia.

Dania fit z kurczakiem

Kurczak to produkt, który najczęściej znajduje się na liście diet i jadłospisów odchudzających. Białko w nim zawarte jest łatwo przyswajalne i w dodatku pełnowartościowe, ponieważ jest źródłem aminokwasów. Z pewnością spotkałaś się z przeróżnymi wariacjami na temat kurczaka w diecie. Jedne przepisy zabraniają używania ostrych przypraw, ponieważ podobno wytrącane są wtedy najważniejsze wartości mięsa, a inne wręcz do tego zachęcają. Gdzie leży prawda? Pewnie gdzieś po środku. Dziś mamy do zaproponowania przepis na kurczaka w curry w wersji fit. Jeśli jesteś fanem indyjskich smaków, to jest to przepis właśnie dla ciebie!

Przepis na kurczaka w curry

Znudził ci się kurczak z ryżem? W takim razie ten przepis musisz spróbować. Jest on przede wszystkim prosty i szybki w przygotowaniu przez co z pewnością zostanie jednym z twoich ulubionych dań. Czego potrzebujesz do przygotowania posiłku?

Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka lub indyka,
  • paczkę ryżu,
  • po jednej papryce z każdego koloru: czerwona, żółta, zielona,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Oprócz tego nie może zabraknąć w naszym przepisie aromatycznych przypraw. Pamiętaj o dodaniu po jednej łyżeczce:

  • przyprawy curry,
  • przypraw do kurczaka,
  • słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki.

Przygotowanie:

Nim rozpoczniemy przyrządzanie przyprawy, musimy zamarynować kurczaka, ponieważ tylko wtedy przesiąknie smakiem przyprawy curry i tej do kurczaka. Następnie wstawiamy go na pół godziny do lodówki.

Następnie podsmażamy poszatkowaną drobno paprykę i cebulę na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Dodajemy do warzyw paprykę w proszku. Kiedy warzywa są już podsmażone, dodajemy kurczaka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. W momencie, gdy nasze mięso jest już usmażone dodajemy jogurt naturalny. Pamiętaj, by nie był to grecki, ponieważ może się zważyć.

Całość podajemy na ryżu ugotowanym według przepisu na opakowaniu.

Smacznego!