Fit

Dla kogo fit leczo?

Leczo to hit sezonu jesiennego, pachnące pomidory, papryka, cukinia sprawiają, że nigdy tak bardzo nie smakuje. Niestety leczo robione zgodnie z recepturą węgierską jest wysokokaloryczne. To właśnie z tego względu pojawiają się różne kulinarne wariacje fit leczo.

Klasyczne leczo

Do przygotowania tego jednogarnkowego dania wystarczą pomidory, papryka oraz cebula. Powinny być używane w takich samych proporcjach. Dodatkowo potrzebny będzie smalec, boczek i kiełbasa.

Najpierw trzeba przygotować wszystkie składniki, czyli obrać pomidory ze skórki (powinny być jak najbardziej mięsiste), pokroić wszystkie składniki. W głębokim garnku roztapiamy smalec dodajemy do tego boczek i kiełbasę i czosnek. Po lekkim wysmażeniu dodajemy cebulę i paprykę, na końcu pomidory. W zależności od gatunku pomidory zawierają mniej lub więcej wody, którą trzeba odparować. Na koniec leczo należy trzeba doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Polacy bardzo często do leczo dodają cukinię, świeże ogórki, pieczarki. W takim przypadku lepiej jest dusić każde warzywo osobno, odparować wodę i na koniec połączyć.

Fit leczo

Dla wielu miłośników lecza tak kaloryczna wersja jest nie do zaakceptowania. To właśnie dlatego powstały jego mniej obciążające wersje. Niektóre składniki zostały zastąpione innymi, mniej kalorycznymi. Ogólny schemat przedstawia się następująco:

• cebula → por,
• smalec → olej roślinny,
• boczek i kiełbasa → pierś z kurczaka.

Zasady przygotowania lecza pozostają generalnie bez zmian, ale dla uzyskania lepszych smaków warto wcześniej pierś zamarynować, a później pokrojoną zgrilować na patelni. Zniknie dodatkowo kilkadziesiąt kalorii.

Leczo dla wegetarian i wegan

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zwolennicy dań bezmięsnych mogli cieszyć się smakiem tradycyjnych potraw. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki, by efekt finalny był bardzo podobny. Leczo wegetariański i wegańskie oparte jest przede wszystkim na składnikach roślinnych, więc zmian w głównych składnikach nie będzie wiele.

Smalec zastępują olejem roślinnym, eliminują dodatki mięsne. Jednak leczo oparte tylko na papryce, cebuli i pomidorach jest mało sycące. To z tego względu wzbogacają jego skład uzupełniają cukinią, pieczarkami, a nawet ziemniakami. Weganie często dodają także ciecierzycę dla uzupełnienia białka.

Fit leczo może mieć różne oblicza, ale przygotowane ze świeżych składników zawsze będzie smakowało wyśmienicie.