Fit

Co jeść aby schudnąć?

Zima to doskonały czas na to, aby zacząć pracować nad swoim ciałem i kondycją fizyczną z myślą o okresie letnim, w którym każdy z nas chciałby dumnie prezentować się na plaży podczas opalania. Zanim jednak przejdzie się do ćwiczeń i aktywności fizycznej, trzeba zadbać o dietę. Co jeść aby schudnąć?

Czego unikać?

Podstawową sprawą, jeśli chodzi o dietę podczas odchudzania, jest wyeliminowanie produktów negatywnych, pływających na pogorszenie się masy ciała. Przede wszystkim z codziennego posiłku powinno się wyeliminować żywność z nadmiarem cukru. Chodzi tu zarówno o słodycze, jak i również o słodkie napoje. Nie powinno się także spożywać żywności wysoko przetworzonej, takiej jak fast foody, czy też niezdrowe produkty mrożone, które pełne są konserwantów i sztucznych wypełniaczy.

Co wprowadzić do diety?

Co jednak jeść, gdy wyeliminuje się wszystkie powyższe niekorzystne dla zdrowia i wagi produkty? Każdy doskonale wie, że zastąpić się je powinno owocami i warzywami. Jakie jednak z nich będą najlepsze? Które spożywać powinno się przede wszystkim?
Zdecydowanie najlepszymi naturalnymi protetykami na odchudzanie są:

– gruszki — owoce te posiadają ogromne ilości błonnika, który bardzo pozytywnie wpływa na ograniczenie łaknienie. Dzięki nim po prostu dłużej pozostajemy nasyceni,

– czarna fasola — fasola tego typu zawiera bardzo dużo składników, które powodują łatwiejsze ochładzanie. Są to m.in. duże ilości błonnika oraz protein,

– jabłka — według najnowszych badań spożyte przed posiłkiem jabłko powoduje, że wchłaniane jest z niego znacznie mniej kalorii. Natomiast zawarte w jabłku antyoksydanty powodują, że poprawiony zostaje metabolizm.

Na rynku owocowo warzywnym znaleźć można wiele produktów, które nie tylko są zdrowe, lecz również bardzo pozytywnie wpływają na sam proces chudnięcia, znacznie go przyśpieszając. Do takich naturalnych spalaczy tłuszczu zaliczyć można np. cynamon, który pozwala lepiej kontrolować poziom cukru we krwi, a także pozwala zmniejszyć ilość odkładające go się tłuszczu. Bardzo dobrym produktem jest także soczewica, która po pierwsze zapobiega rozwojowi tzw. oponki na brzuchu, lecz także pozwala szybciej się z nią uporać.