Fit

Smacznie i zdrowo – fit lasagne

Pyszna lasagne to danie, po które bardzo chętnie sięgamy. Niestety często wiąże się to z koniecznością zjedzenia sporej ilości kalorii. Jeśli dbamy o sylwetkę i nie chcemy przekroczyć swojego bilansu kalorycznego, to warto zrobić sobie fit lasagne. Jest równie smaczna i do tego lżejsza, a więc mniej kaloryczna. Czas najwyższy na poznanie alternatywnego przepisu, który zagości na stałe i chętnie będziemy do niego wracać.

Pomysł na.. fit lasagne!

Obecnie mamy do dyspozycji tak wiele składników, że nie ma najmniejszego problemu z wyczarowaniem smakowitych dań, również w wersji fit. Jest to idealna opcja dla osób pragnących zachować szczupłą sylwetkę i nadal cieszyć się wybornym smakiem swoich ulubionych potraw. Jeśli lubimy raczyć się lasagne, ale w tradycyjnej wersji jest dla nas zbyt kalorycznym/ciężkostrawnym daniem, można trochę zmodyfikować przepis i zrobić ją w wersji odchudzonej. Wcale nie oznacza to, że gorszej w smaku. Nic bardziej mylnego.

• Do przygotowania fit lasagne potrzebować będziemy: połowy kilograma mięsa mielonego, 60 dag pomidorów, czterech marchewek, czterech cebul, dwóch dużych ząbków czosnku, makaron lasagne, dwa opakowania mozzarelli light, łyżeczka soli, łyżeczka oregano, pół łyżeczki pieprzu czarnego i łyżeczka ziół prowansalskich. Sos powstanie z półtorej szklanki mleka z niską zawartością tłuszczu, łyżki mąki żytniej i łyżeczki oregano.

Wykonanie: startą marchew należy podsmażyć z rozdrobnioną cebulą i czosnkiem. Do tego dodajemy nasze mięso mielone i dalej wszystko smażymy na patelni. Następnie wrzucamy to do garnka i doprawiamy, po czym dodajemy sos pomidorowy. Kolejnym etapem jest rozdrobnienie sera mozzarella i zrobienie białego sosu – wystarczy wymieszać ze sobą mleko, mąkę i oregano suszone. Dalej przychodzi czas na ułożenie makaronu lasagne na dnie naczynia żaroodpornego. Należy układać go warstwami, przekładając czerwonym sosem pomidorowym, potem białym. Na górze umieszczamy mozzarellę i posypujemy suszoną bazylia. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperaturze 180 st. C przez około 40 minut.