Bez kategorii

Fit obiad na szybko – indyk z brokułami

Przygotowanie smacznego i odżywczego obiadu nie musi zajmować paru godzin. Wybierając łatwe w obróbce produkty i stawiając na praktyczność, pyszne i zdrowe danie da się ugotować nawet w kilkadziesiąt minut. Przykładem takiego smakołyku może być zapiekanka z indykiem w brokułach. Jak zrobić fit obiad na szybko?

Fit obiad: Właściwości indyka i brokułów 

Indyk posiada wysoką wartość odżywczą, a jednocześnie jest niskokaloryczny. Wygrywa pod tym względem z kurczakiem, a także wieloma innymi rodzajami mięs. Do jego zalet należy też delikatny smak. Filet z indyka to chude i sycące mięso, w którym występuje wiele wartościowych składników. Obfituje w niacynę, selen, cynk czy witaminy B6 i B12. Ze względu na pozytywny wpływ na przemianę materii, indyk ułatwia odchudzanie i polecany jest jako uniwersalny produkt fit. Jego doskonałym uzupełnieniem są brokuły, prozdrowotne warzywa krzyżowe. Zawierają one witaminę A i K, które opóźniają procesy starzenia, ułatwiają syntezę witaminy D i poprawiają stan skóry i kości. Posiadają wiele antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Obecna w brokułach luteina pozytywnie wpływa na wzrok, a glukorafanina sprzyja regeneracji komórek skóry. Spożywanie brokułów zmniejsza ryzyko chorób serca i chroni przed nowotworami.

Zapiekanka z indykiem i brokułami – składniki

Aby zrobić fit obiad na szybko, należy przygotować odpowiednie składniki:

– 0,5 kg fileta z indyka
– 1 brokuł 
– 20 dag pieczarek
– 0,5 szklanki śmietany 36 proc.
– szczypiorek
– pieprz
– sól 

Przygotowanie całego posiłku nie powinno zająć dłużej, niż czterdzieści minut. 

Przygotowanie i podanie fit obiadu

Mięso indyka należy pokroić na niewielkie kawałki, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju i doprawić pieprzem oraz solą. Brokuły trzeba podzielić na różyczki, po czym ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki najlepiej pokroić w plasterki, a następnie prużyć na rozgrzanym oleju i doprawić pieprzem oraz solą. Całość należy podlać jedną szklanką wody, dodając ewentualnie kostkę rosołową. Następnie do grzybów wystarczy dodać śmietanę. Brokuły najlepiej ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, po czym wyłożyć na nich mięso i polać całość sosem z grzybami. Zapiekankę można ewentualnie posypać przetartym żółtym serem. Całość należy zapiekać przez ok. 20 minut w 180 st. Celsjusza. Przed podaniem, potrawę warto posypać posiekanym szczypiorkiem. Gotowy fit obiad to danie pożywne i smaczne, a jednocześnie niskokaloryczne i lekkostrawne. Zapiekankę podać można w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw.