Bez kategorii

Prosty przepis na fit chlebek bananowy

Smaczny i pożywny chlebek bananowy to doskonały dodatek do śniadania. Odpowiedni dobór składników i dodatków pozwala na przygotowanie wypieku, który może z powodzeniem zastąpić pszenne bułki i inne kaloryczne przysmaki. Jak zrobić niskokaloryczny i aromatyczny fit chlebek bananowy?

Zdrowy fit bananowy chlebek 

Fit chlebek bananowy powinien być przede wszystkim lekki i puszysty. Jego przygotowanie nie wymaga na szczęście korzystania z żadnych skomplikowanych receptur. Taki wypiek da się zrobić z zaledwie podstawowych trzech składników, bez dodatku utwardzonych tłuszczów oraz białego cukru. Wszelkie słodziki są zbędne, ponieważ dojrzałe banany same w sobie posiadają wyrazisty smak. Fit chlebek bananowy ma bardzo wszechstronne zastosowanie. W każdej formie mogą być elementem śniadania lub przekąski. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów prostych i złożonych, idealnie sprawdza się także jako zastrzyk energii po treningu. Wysiłek fizyczny zużywa paliwo organizmu, a fit chlebek bananowy może szybko uzupełnić jego braki. 

Składniki bananowego fit chlebka

Do przygotowania fit chlebka bananowego potrzebne są odpowiednie składniki: Należy przygotować:

– 3 dojrzałe banany bez skórki
– 1 duże jajo
– 100 g pełnoziarnistej mąki pszennej
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– imbir
– cynamon
– sól 

W zależności od upodobań, gotowy chlebek bananowy można posmarować różnymi pysznymi dodatkami. Bardo dobrze sprawdzą się w tym celu dżem lub masło orzechowe, a także jogurt naturalny lub rośliny. Gotowe kromki wspaniale smakują także bez żadnych smarowideł.

Przygotowanie bananowego fit chlebka

Przygotowanie chlebka należy rozpocząć od zblendowania bananów razem z jajkiem. Do uzyskanej gładkiej masy trzeba dodać mąką i sodę oczyszczoną, a całość posolić i wedle uznania doprawić cynamonem oraz imbirem. Następnie należy przełożyć wymieszane ciasto do wilgotnej foremki, posypując jeszcze z wierzchu cynamonem. Całość powinna się piec przez około 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza. Fit chlebek bananowy należy następnie pozostawić do wyschnięcia. Gotowy bochenek zawiera ok. 580 kcal. Dostarcza 110,6 węglowodanów, 7,7 g tłuszczu i 19 g białka. Wypiek podzielić można na kilkanaście kawałków, z których waga każdego nie powinna przekraczać kilkudziesięciu g. Jedna kromka takiego chlebka dostarcza zaledwie 48 kcal.